Het Centrum voor Gezonde Scholen streeft naar een gezonde leer- en leefomgeving voor de 7,5 miljoen mensen die dagelijks naar één van de 15.000 scholen in de Benelux gaan. Wij ijveren voor duurzame investeringen in scholenbouw. Dankzij permanent onderzoek, inspirerende bijeenkomsten en het voortdurend delen van kennis en kennissen, slaagt het Centrum voor Gezonde Scholen erin dit zeer belangrijke thema hoog op de agenda te zetten bij beleids- en investeringsverantwoordelijken, opdrachtgevers, architecten, ingenieursbureaus en aannemers.

Van kleuters tot professoren, een gezonde school verdienen ze allemaal.

Testimonials

  • "In het oudere gedeelte van het schoolgebouw zitten glazen koepels. Op warme(re) dagen komt hierdoor een grote hitte binnen. De enige manier om deze warmte wat te reduceren, is deze koepels aan de buitenzijde te bedekken met lakens."
  • ”De overheid doet veel te weinig aan deze wantoestanden! Asbesthoudende materialen in schoolgebouwen, schoolgebouwen zonder isolatie,... De scholen hebben zelf geen middelen om de gebouwen te vernieuwen."
  • "Onze directie is al 10 jaar vragende partij voor het vernieuwen van de ramen. Een interne studie wees uit dat dit ook echt nodig was. Ook de doorlichtingsverslagen van de afgelopen jaren wezen op dit probleem. Als schoolleider is het jammer en frustrerend te zien dat onze schoolgaande kinderen in de koude of hitte zitten. Eerst is het wachten tot het schoolbestuur bereid is een dossier op te stellen, erna moeten we wachten tot AGIOn het dossier goedkeurt."
  • "Vanuit het ministerie worden veel te weinig financiën in scholen gestopt. Alles moet minimaal, er is geen geld voor extra's. Wil je goede scholen creëren, dan moet je daarin ook investeren."
  • "We zitten sinds 2011 in een nieuw gebouw. De grootste pijnpunten op dit moment zijn: het is te warm in het schoolgebouw, er zijn problemen met de akoestiek en we krijgen klachten over hoofdpijn, branderige ogen en benauwdheid."
  • "De schoolgebouwen zijn over het algemeen niet meer in orde, zeker niet op het gebied van binnenklimaat. In de zomer is het te warm en in de winter blijft de verwarming dag en nacht op volle toeren draaien. Het is dan snikheet of te koud omdat de pompen uitvallen."